Συχνές Ερωτήσεις

και γρήγορες απαντήσεις.
Δείτε εδώ!

Ατομική Ψυχοθεραπεία

Γρήγορες απαντήσεις.

Γιατί να κάνω ψυχοθεραπεία;

Συνήθως όταν ρωτάμε κάποιον “Αν μπορούσες να κάνεις ό,τι θες αυτήν τη στιγμή, τι θα έκανες;”, απαντά ότι θα πήγαινε ένα ταξίδι, θα διάλεγε να είναι κάπου αλλού. Αυτό το αλλού αναζητάμε μέσα από την ψυχοθεραπεία. Ένα αλλού που μπορεί να είναι το εδώ, κοιτώντας το με άλλη ματιά. Η ψυχοθεραπεία, λοιπόν, είναι ένα μακρύ ταξίδι που για τον καθένα έχει διαφορετική αφετηρία και άλλοτε διαφορετικό προορισμό. Για κάποιους η αφετηρία είναι μια εσωτερική αναζήτηση· για τους περισσότερους, ο πόνος που προκύπτει από ψυχοπιεστικές καταστάσεις. Προορισμός του ταξιδιού είναι η «Ιθάκη*» και, τι καλά (!), είναι τόσες οι Ιθάκες όσοι κι οι ταξιδιώτες.

Χρειάζομαι ψυχοθεραπεία;

Συνηθίζω να λέω πως ο δρόμος για τη θεραπεία της ψυχής δεν είναι απαραίτητα αυτός της ψυχοθεραπείας. Ή, τουλάχιστον, έτσι ελπίζω. Το αντίθετο φαντάζει ασφυκτικά περιοριστικό για τους θεραπευόμενους και ανάγει τους ψυχοθεραπευτές σε βασιλικότερους του βασιλέος. Δε θα μπορούσα να απαντήσω στην ερώτηση «χρειάζομαι ψυχοθεραπεία;» με κανέναν άλλον τρόπο από το «εσείς ξέρετε». Πραγματικά, εσείς γνωρίζετε την απάντηση. Αν, ωστόσο, έρθει η ώρα να αναζητήσετε μια ψυχοθεραπευτική σχέση, σας εύχομαι καλή πορεία· είθε να βρείτε απαντήσεις σε πολλά από τα ερωτήματα που σας απασχολούν, είθε κάποια να αλλάξουν μορφή, είθε να παύουν από καιρού εις καιρόν να επιτάσσουν απαντήσεις.

Τι θα μου προσφέρει η ψυχοθεραπεία;

Μπορώ να σας πω, χωρίς να θέλω να σας απογοητεύσω, τι δε θα σας προσφέρει: εύκολες απαντήσεις. Εκείνο που λειτουργεί θεραπευτικά στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία είναι -πρωτίστως- η σχέση. Σε μια αρκετά καλή ψυχοθεραπεία, δημιουργείται, αναπτύσσεται και διατηρείται μια θεραπευτική σχέση που, φυσικά, εξαρτάται από τη στάση του θεραπευτή, τη στάση του θεραπευόμενου και την μεταξύ τους επικοινωνία. Στόχος είναι να συναφθεί θεραπευτική συμμαχία: μια ισότιμη σχέση, επενδεδυμένη από συναίσθημα, στην οποία θεραπευτής και θεραπευόμενος λειτουργούν συνεργατικά για τη βελτίωση της ψυχικής κατάστασης του δεύτερου.

“Σὰ βγεῖς στὸν πηγαιμὸ γιὰ τὴν Ἰθάκη,
νὰ εὔχεσαι νἆναι μακρὺς ὁ δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.”

― Κ. Π. Καβάφης, «Ιθάκη»

Πρώτη Συνάντηση

Γρήγορες απαντήσεις.

Πόση είναι η διάρκεια της πρώτης συνάντησης;

Οι ατομικές συνεδρίες διαρκούν 50 λεπτά και η ελάχιστη συχνότητά τους είναι άπαξ εβδομαδιαίως, σε σταθερή ημέρα και ώρα. Η πρώτη συνάντηση, ωστόσο, ενδέχεται να κρατήσει μερικά λεπτά παραπάνω ώστε να εκφραστεί το θεραπευτικό αίτημα, να ληφθεί ιστορικό και να επεξηγηθεί το πλαίσιο συνεργασίας.

Τι πρέπει να πω στην πρώτη συνάντηση;

Γενικά, λέτε ό,τι επιθυμείτε και ξεχνάτε, όσο μπορείτε, τη λέξη “πρέπει”. Ο χρόνος των συνεδριών είναι δικός σας για να τον αξιοποιήσετε όπως πιστεύετε καλύτερα. Συνήθως ξεκινά κανείς με τους λόγους για τους οποίους αναζήτησε ψυχοθεραπεία. Κατανοώντας απόλυτα το άγχος που συνοδεύει μια πρώτη συνάντηση, όπου κρίνεται σκόπιμο, σας γίνονται διευκρινιστικές ερωτήσεις.

“Κι ἂν πτωχικὴ τὴν βρῇς, ἡ Ἰθάκη δὲν σὲ γέλασε.
Ἔτσι σοφὸς ποὺ ἔγινες, μὲ τόση πείρα,
ἤδη θὰ τὸ κατάλαβες ᾑ Ἰθάκες τί σημαίνουν.”

― Κ. Π. Καβάφης, «Ιθάκη»

Ατομική ή Ομαδική Ψυχοθεραπεία;

Γρήγορες απαντήσεις.

Πώς αποφασίζω τι μου ταιριάζει καλύτερα;

Οι περισσότεροι θεραπευόμενοι αυθόρμητα επιλέγουν την ατομική ψυχοθεραπεία καθώς το ομαδικό πλαίσιο, εκ πρώτης όψεως, τους φοβίζει -για πολλούς λόγους, συνειδητούς και ασυνείδητους. Σε κάθε περίπτωση, για να ενταχθείτε σε ομαδική ψυχοθεραπεία, θα πρέπει να προηγηθεί μια περίοδος αξιολόγησης και προετοιμασίας. Η ομάδα αναπτύσσει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των μελών της και είναι ευθύνη του θεραπευτή να μη διαταράσσει τη συνοχή της με νεοεισερχόμενα μέλη που είναι ακατάλληλα ή ανέτοιμα για ένταξη στο ομαδικό θεραπευτικό πλαίσιο. Αν κρίνω πως πληροίτε τις προϋποθέσεις για να ενταχθείτε σε ομαδικό θεραπευτικό πλαίσιο, πως η ομαδική ψυχοθεραπεία θα σας ωφελήσει και πως η ένταξή σας δίνει προστιθέμενη αξία στην ομάδα, σας κάνω τη σχετική σύσταση και κουβεντιάζουμε τις διαθέσιμες επιλογές. Σαφώς, από εκεί κι έπειτα, η απόφαση είναι δική σας: κανείς δεν μπορεί να σας υποχρεώσει να περάσετε σε ομαδική ψυχοθεραπεία αν δεν το επιθυμείτε.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε κατευθείαν μαζί μου εδώ…